coneix l’autor

cropped-torrent-1.jpg

Ferran Torrent i Llorca va nàixer a Sedaví, un poble de l’Horta Sud, el 30 de maig de 1951. És periodista i escriptor, sent un dels més prolífics en llengua catalana gràcies a l’elevada xifra de vendes. La novel·la negra és un dels gèneres narratius que més ha treballat i que podem trobar a la trilogia que enceta la seua trajectòria com a escriptor: No emprenyeu al comissariPenja els guants, Butxana i Un negre amb un saxo.

Educat en un col·legi de jesuïtes, va començar la carrera de Dret però la va deixar. Es dedicà durant anys a treballar en qualsevol feina: venedor, representant comercial, boxejador, cambrer… Fins que l’èxit literari li va facilitar dedicar-se només a escriure.

cropped-imagen10955m.jpg“A casa meua jo era el que, davant la xemeneia, a les llargues nits d’hivern, o bé sota el porxo en una nit primaveral, assumia la responsabilitat d’entretenir els components de la família, el xai inclòs. Era molt pesat, francament. Hi havia dies que tothom escampava el poll fugint de mi. A més, feia trampa. De vegades plagiava fragments de narracions de Jules Verne, les retocava una mica i les explicava amb una increïble pompositat. Per sort, entre la meua família la lectura no ocupava un lloc preeminent i cap dels membres se n’adonava de la martingala creadora.” (Escriptor del mes. Abril 1996. Institució de les Lletres Catalanes)

El_Temps_1987-1X El_Temps_1986-2 copia    El_Temps_1986-1 El_Temps_1986-1X

Aconsegueix un estil personal, un llenguatge directe i incisiu, i unes dosis d’humor que donen coherència als argots del gènere. Segons Àlex Broch, utilitza “una llengua força àgil que és rica en expressió popular, enginyosa en la caracterització, ràpida en el diàleg, moderna en l’adjectivació, aguda i divertida en les comparacions”. I Jaume Fuster ens diu: “Aquesta és la gran aportació de Torrent: la normalització d’escriure novel·la –i novel·la de gènere– des del País Valencià per a tots els Països Catalans. I, és clar, la torna de l’èxit que l’ha convertit en un dels escriptors més llegits. I encara una altra aportació transcendent: tot això sense renunciar al registre lingüístic propi, amb les variants valencianes que fan dels seus textos un retrat de primera mà dels usos reals del parlar de l’Horta i de la ciutat de València.”

Ha participat en la redacció de guions per a ràdio, televisió i cinema. També col·labora amb articles i cròniques per a la premsa escrita, com El País, El Periódico, El Punt i l’Avui, i participa esporàdicament en debats en diverses televisions públiques. Des de fa anys se’l pot escoltar al programa La primera pedra de l’emissora de ràdio Rac1.

Quatre de les seues novel·les han estat adaptades al cinema: Francesc Bellmunt adapta i dirigeix Un negre amb un saxo (1989) i Gràcies per la propina (1997); Sigfrid Monleón adapta i dirigeix L’illa de l’holandès (2001), guanyadora entre d’altres del premi Goya al Millor Guió Adaptat del 2002, i Ventura Pons adapta i dirigeix La vida abismal (2007).

Té obra traduïda a l’alemany, el castellà, el francès i l’italià.

ENTREVISTA arran la publicació d’Un negre amb un saxo

CONEIX AL VERTADER FERRAN TORRENT –> Una lectura molt recomanada per a contextualitzar “Gràcies per la propina”.

EL GÈNERE DE LA NOVEL·LA NEGRA

Anuncis

One response to “coneix l’autor

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s