les seues obres

Ferran Torrent ha forjat la seua carrera literària mitjançant el camp de la novel•la i amb una gran prolixitat, com ho demostren les seues setze novel•les en solitari des de 1984 i dues col•laboracions. Al cor d’aquesta narrativa trobem quatre etapes: la narrativa negra (1983-1992); la diversificació i consolidació als noranta (1995-2001), amb novel•les memorialistes, simbolistes, i reincidències negres; la literaturització de la societat valenciana en la primera dècada del segle XXI (2002-2008), a partir de Societat limitada; i, finalment, l’etapa encetada amb Bulevard dels francesos (2010) i Ombres en la Nit (2011), que reflecteix la maduresa i que compendia els principals trets estilístics i temàtics de l’autor.

la-gola-del-llop-9788486390983

La gola del llop (amb Josep Lluís Seguí): Pere Coll és, possiblement, el detectiu valencià més intrèpid. Fuma Rosli, beu Mascaró, mai no té un duro i, evidentment, s’ha vist totes les pel·lícules de l’inimitable Humphrey. El seu gran problema, tret dels diners, és que té una gràcia especial per a ficar-se en els embolics més perillosos. Corrupció, xantatges, assassinats… De la seua mà ens endinsem en la València més sòrdida i despietada, una València de novel·la negra.

comissariNo emprenyeu el comissari: quan el comissari en cap de la ciutat de València pateix un sorprenent robatori, només un home pot resoldre el cas: Toni Butxana, un detectiu atípic que, desenganyat i al marge d’una llei en què no creu, sovint ajuda tant els seus clients com els autors dels delictes que investiga. De fet, amb la impagable assistència de dos pispes -Colometa i el Penjoll-, no tan sols localitzarà les pertinences robades: descobrirà una trama de segrest que implica terroristes enfervorits, empresaris ombrívols i altres criminals. Tot plegat menarà a l’impactant desenllaç d’una intriga que, entre la ciutat i els seus afores -de tota mena-, retrata vides, situacions i tipus humans amb una mestria ja palesa en l’autor.

mdb0019Penja els guants, Butxana! Toni Butxana sap que, de vegades, cal penjar els guants. I això que no és boxador: és detectiu, un detectiu anticonstitucional. I és que, a València, tots són fora de la llei, amb l’excepció de la bòfia. Però la bòfia no troba un capellà dins un sac de farina. D’això, doncs, de «farina», de gais, de delinqüents legals i de barbers geperuts (el Llongueras de Butxana), està pastat el present llibre, retrat vivíssim i divertit de la ciutat de València i els seus ambients marginals. Butxana continua ací els periples iniciats a No emprenyeu el comissari (la novel·la anterior de Torrent, que ha aconseguit, com aquesta, xifres de venda del tot insospitades) i represos després, amb el mateix èxit, a Un negre amb un saxo i aCavall i rei. A Penja els guans, Butxana, el lector trobarà també Hèctor Barrera, el Penjoll, la Colometa, el comissari García i el sots-comissari Tordera, acompanyats d’una magnífica troupe de ninots de palla.

6464pgUn negre amb un saxo Un negre amb un saxo és un recorregut pels intricats passadissos de la prostitució valenciana. Hèctor Barrera, exboxejador i redactor de successos, que manté unes relacions molts peculiars amb les classes dominants, es decideix a emprendre aquest trajecte, i es troba amb tot de personatges característics: Sandokan, la Dentetes, Remigi l’artillero (la millor ferramenta del país)… Tothom li adverteix que és arriscat de gratar massa endins en un món que de seguida apareix obscur, però Barrera, la millor esquerra europea del pes wèlter, vol arribar al final. Per aconseguir-ho, necessitarà la col·laboració del bo i florit de la ciutat: el fotogràf Trilita, el detectiu Butxana i un comitè nacional de xoriços en què es fa sentir la veu de Penjoll. Al bell mig de tot, Sam, un negre que l’únic que pretén és traure-li unes notes a un saxo desafinat i continuar sent negre.

19944369Cavall i rei: Hèctor Barrera, periodista de successos, prova d’esbrinar com ha mort una prostituta, quan es produeix el segrest de l’industrial Bernat Ros. Mentre treballa en aquests casos, s’ha d’enfrontar amb la tossudesa del seu pare, amb les febleses humanes d’un comissari ambiciós, amb les exigències afectives d’una veïna i amb tot un seguit de jugades secretes que enterboleixen el curs de la partida que s’ha decidit jugar. Abans d’arribar al final, Barrera necessitarà l’ajut de Carlota Max, periodista del cor, i de Toni Butxana, amistançat amb una vídua rica i mancada de caliu, per tal d’accedir a un àmbit «selecte» que fins ara li havia estat vedat. Així, Cavall i rei ofereix una visió crua i esquinçada, però també divertida, del món corrupte de l’alta — i de la no tan alta — societat valenciana.

anydelembotit350L’any de l’embotit: Resumir l’argument d’aquesta novel·la es fa tan absurd com impossible. Basti apuntar que és una sàtira coral en què el món de la política, la premsa i la policia fan una cursa singular per demostrar qui de tots és el més cínic. A la pista de sortida: un exhibicionista dotat; un delegat del Govern amb enquestes electorals de resultats raquítics; dos agents del Mossad disfressats de funcionaris de la Unicef; una redacció de diari en guerra civil; uns xoriços convençuts d’estar organitzant el colp del segle; uns desaprensius que pretenen vendre pots de paella concentrada al Govern polonès (amb permís oficial); un comissari que aspira a dirigir la policia autònoma (però a qui tothom posa piules a les orelles), i un parell o tres més que la prudència fa oblidar. El lector trobarà aL’any de l’embotit una nova mostra del talent narratiu de Torrent, que ha captivat capes d’audiència insospitades.

tocant-valencia-9788466400664

Tocant València: Tocant València presenta la personalíssima visió que un escriptor, Ferran Torrent, té del seu país i la seva gent. A través de diverses cròniques, reportatges, entrevistes i articles, Ferran Torrent mostra una de les seves facetes mes agosarades i divertides.

15049

La mirada del tafur: Els germans Ferran i Josep Torres —que vam conèixer a Gràcies per la propina— regenten ara una cafeteria a València potencialment conflictiva: entre els seus clients hi ha personatges tan significatius i incompatibles entre ells com el comissari Bernardo del Río —famós pels seus excessos en els interrogatoris— i el catedràtic d’estètica Enrique Mara, figura mitificada per les esquerres clandestines. La sang, amb tot, no hauria arribat al riu si després d’un atemptat fallit, l’anarquista Quim Gibrés no s’haguera refugiat a la cafeteria dels Torres i, en un minut, el destí dels dos germans haguera pres una direcció altament perillosa, encara més amb el comissari anant-hi cada nit per fer la partida de pòquer. De tota manera, aquest no és l’únic secret que els germans Torres amaguen a Del Río…

Semental, estimat Butxana: El detectiu Toni Butxana, tot i ser un addicte al fum de la ciutat, decideix anar uns dies al camp per fugir de la xafogor de l’estiu que impregna l’asfalt. Però lluny d’un ambient idíl·lic, Butxana es troba un poble dividit i revolucionat: Rockky, un bou semental valorat en una fortuna, ha desaparegut i tot són sospites i acusacions entre els diferets col·lectius afectats. Butxana es fa càrrec del cas, que a més de les habituals dificultats que hi ha en qualsevol investigació, es troba amb la competència d’un altre detectiu disposat a endur-se la recompensa que ofereix l’ajuntament.

9788476604366_04_g-3136c0b3L’illa de l’holandès: Lluís Dalmau, novel·lista en crisi creativa, és confinat a una illa per les seues idees contràries a un règim dictatorial. La desolació inicial aviat canviarà pel contacte amb una gent disposada a preservar la petita parcel·la de llibertat que s’han construït. Dalmau s’integrarà en una història on un deute del passat està a punt de remoure uns foscos fets que semblaven enterrats. El misteriós personatge, propietari de la major part de l’illa, mantingut en l’anonimat i conegut com l’«holandès», té la clau per a salvar un territori i unes vides, però ningú sap qui és. Amb L’illa de l’holandès, Ferran Torrent ha bastit una història commovedora, d’humor i d’intriga sobre el que realment és important per a les persones. Davant un món cada vegada més deshumanitzat i materialista, els personatges d’aquesta novel·la reclamen el dret a defensar per tots els mitjans un estil de vida fet a la seua mida.

Living l’Havana: és un divertit i il·lustratiu recorregut per un dels indrets que més han alimentat l’imaginari col·lectiu i que més han fascinat aquells que hi han anat… o que hi voldrien anar: l’Havana, a Cuba. Des dels hotels i restaurants més emblemàtics als locals més concorreguts, des dels costums sexuals més habituals a la realitat social més punyent, des dels petits plaers com els havans a la gastronomia més exquisida, Ferran Torrent es posa en la pell d’un turista que viatja per primera vegada a l’illa per desfer alguns dels tòpics que circulen sobre Cuba i donar-ne a conéixer els aspectes més rellevants.

cambres-d-acer-inoxidable-9788476606117Cambres d’acer inoxidable: La vida de Toni Butxana, detectiu privat, continua de manera similar després de tants anys: igual de fotuda. Un client anònim li ha encarregat que investigue la vida del socialista Josep Taner, possible aspirant a la Generalitat, i un fort empresari entrat en anys li ha demanat que faça un seguiment exhaustiu de la seua dona, que només en té vint-i-cinc, per esbrinar si l’en-ganya. Butxana, de la seua banda, està molt més interessat en la mort d’una prostituta que ha aparegut brutalment assassinada al districte del comissari Tordera, un vell frustrat que pretén encarregar-se del cas com si fóra una qüestió personal. Tanmateix, haurà de forjar una incòmoda aliança a tres bandes, amb el detectiu i amb el periodista Hèctor Barrera, per tal de descobrir qui hi ha rere el crim. El trio regirarà les entranyes de la decadent València de finals de segle i descobrirà que hi ha coses que no són tan distintes, que el cas es relaciona amb Butxana de formes insospitades i que el passat és un lloc on tothom sempre acaba tornant.

 Societatlimitada3Societat limitada: és una novel.la que ens mostra un retrat contundent de la societat valenciana, més concretament es centra en la ciutat de València, i ens descobreix les aliances, ocultacions i traïcions que estan contínuament succeint-se al voltant dels partits polítics i el seu model de finançament, la corrupció urbanística,  el funcionament il.legal i especulatiu de les grans constructores, molt relacionades amb els partits polítics importants, la horripilant situació que pateixen les joves immigrants i les xarxes mafioses que s’oculten al capdarrere, i un cúmul de situacions que deixen al descobert una societat sense cap tipus d’escrúpols.

15108Espécies protegides: La fauna valenciana és rica en exemplars reincidents. Juan Lloris, l’empresari que va intentar convertir-se en personatge social sense aconseguir-ho, no està disposat a renunciar-hi encara, i busca una plataforma que el projecte en el camp de la política o en el del futbol. I per això, s’assegu-rarà que aquesta vegada no hi haja res que puga barrar-li el pas. Per començar, es cobrarà tants favors com calga de Francesc Petit, el secretari general del Front, un partit que gràcies a ell ha esdevingut decisiu en el Govern. Però també comptarà amb ajudants bastant més inesperats, com ara Celdoni Curull, un agent català de la FIFA que representa Ndiane Bouba, el crac que ha de salvar el València CF, i Toni Hoyos, un valencià ple de secrets que podrien destruir el Front.

Lavidaenlabisme3La vida en l’abisme: Finalista del premi Planeta. Qui va ser el Rubio? Per esbrinar-ho cal que viatgem a la València dels anys setanta, on el joc era una activitat quotidiana, malgrat haver estat declarat il·legal per un règim que agonitzava, i on Ferran Torrent era un passerell de vint-i-un anys capaç de perdre nou mil pessetes de l’època en una partida «històrica». Justament en aquelles circumstàncies tan poc favorables tots dos es van conèixer, i és a través de la seua relació –la d’un pare i un fill per voluntat pròpia– que podem ser afortunats testimonis de la vida d’uns personatges inefables en un ambient que no ho és menys: els «amarradors», «joqueros» i «cremaors» de tota mena que poblen les partides, a més d’un llaurador ludòpata, una puta princesa i un pioner de la im-migració, entre molts altres. Però per damunt de tots hi ha el mateix Rubio, un home que manté en l’hermetisme el seu passat i la personalitat del qual exercirà una influència decisiva en el Torrent d’aleshores i en el del futur.


judici-final_1402222_776Judici final:
és la novel·la que tanca una trilogia encetada amb les cèlebres Societat limitada i Espècies protegides, però ho fa amb un sorprenent gir argumental i des del punt de vista d’un personatge nou que, de manera del tot coherent, s’ensenyoreix del relat i aporta una nova vida a la saga en tots els sentits imaginables.

nomessocis350Només socis: Gilet, un poble tranquil, acull dos nous veïns que pretenen dur una vida anònima i sense sobresalts, lluny de la ciutat de València. Són un exdetectiu, Toni Butxana, i un comissari de policia retirat, Tordera, que han pogut permetre’s l’escapada gràcies als diners de Juan Lloris, empresari ressentit i aspirant a alcalde frustrat que no deixa de rumiar la venjança contra ells. Fent-se passar per rendistes, tots dos hauran d’assegurar-se de perpetrar l’engany amb la complicitat d’antics aliats mentre conviuen amb noves coneixences, com els germans Josep i Ferran Torres (aquest darrer, un novel•lista en crisi creativa). Malgrat totes les precaucions i la placidesa imperant, els esdeveniments no tardaran a precipitar-se amb la irrupció d’una cèl•lula del Mossad al domicili de Butxana, els membres de la qual ho saben tot d’ell i no estan disposats a deixar-lo anar fins que els haja ajudat a complir els seus misteriosos objectius.

id_13150_bulevardBulevard dels francesos: A la València dels anys seixanta, en plena dictadura franquista, tres joves comunistes —Josep, Felo i Teresa— manifesten el seu desacord respecte de la línia oficial del Partit amb conseqüències imprevisibles. Alhora, la investigació de la mort d’una rica hereva provoca un xoc frontal entre Sebastián Piñol, un honest comissari de policia, i Vicente Rodrigo, l’expeditiu cap de la Brigada Politicosocial. També es veuran implicats en la trama personatges tan dispars com «el Messié», un lladre de coll blanc que enyorarà molt la seua estada a França, o Carol, la vedet d’un nightclub per on desfilen individus de tots colors que, atesos els problemes de la seua contemporaneïtat, tampoc no eixiran indemnes dels esdeveniments. De fet, les circumstàncies d’una família ja destrossada per la Guerra Civil, els Baixauli, enllaçaran aquest relat gairebé d’època amb un altre que discorre de manera paral·lela en el present, amb homes i dones que encarnen i resisteixen com millor poden els temps que els han tocat de viure. Totes dues narracions conflueixen en una novel·la única, en molt més d’un sentit, i ofereixen la lúcida visió d’una societat que, plena d’idealisme en el passat o ferida pels anys més recentment, sembla fer sempre difícil la dignitat humana. 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s